Stichting gemeenschapshuis De Bantuin - Nieuws: 14 november - Lezing LGOG
U bent hier: Home > Nieuws

Nieuws

14 november - Lezing LGOG

Op maandag 14 november organiseert Kring Venlo een lezing “Het patronaat” door Gerard Driessen.

De lezing

In november 2022 is het 100 jaar geleden dat het Patronaat van de Onze-Lieve Vrouwparochie in de Hendrikxstraat in Venlo-Zuid officieel werd geopend. Voor het bestuur van de Stichting Trefcentrum, de huidige eigenaar van het betreffende gebouw, reden om een boek te laten schrijven over het wel en wee van het gebouw en zijn gebruikers.
Een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij het verschijnsel Patronaat, een instituut verbonden aan de katholieke kerk- dat al langer dan die 100 jaar bestaat.

De opkomst hangt samen met de opkomst van de industrialisatie en de verschuiving van het ambachtelijke werk naar massaproductie. Voor Nederland is de opkomst ook gekoppeld aan het invoeren van de leerplicht van 6 tot 12 jaar. Voor de kerk is het Patronaat dé plek om op een andere manier binding te houden met de parochianen en zeker ook met de werkende jeugd die ze niet meer via de school kan bereiken. Het is ook een plek waar gewerkt kan worden aan het vormen van strijdbare katholieken én een plek waar aandacht is voor scholing van arbeiders.

Naast allerlei activiteiten met een religieus tintje zijn er ook ontspanningsactiviteiten. De betekenis voor het verenigingsleven mag dan ook niet worden onderschat. In de lezing wordt stilgestaan bij het verschijnsel Patronaat, bij de verschillende patronaatsgebouwen in onze omgeving en vervolgens vooral bij hun betekenis voor de mensen aan de hand van de activiteiten die er hebben plaatsgevonden. Aan de veranderingen in die activiteiten kun je mooi de veranderingen in de maatschappij aflezen.

De lezing is op maandag 14 november
Tijd: 20:00 uur

De lezing is ook toegankelijk voor niet leden.
Niet-leden betalen € 5,00

Zie ook de website van LGOG: Lezing door Gerard Driessen: “Het patronaat”

Nieuwsarchief:

2024

juli

juni

mei

april

februari

januari

2023

december

november

oktober

augustus

mei

april

maart

februari

januari

2022

december

november

oktober

september

juli

juni

april

maart

februari

2021

december

november

oktober

september

juni

2020

december

november

september

maart

februari

januari

2019

december

november